Tuesday, September 14, 2010

Salam Lebaran dari Melbourne!


Salam wbt

Walaupun berada di perantauan semasa sambutan hari raya, namun keceriaan tetap terpancar bagi kami (warga OASiS) yang berada di Melbourne, Australia. Sambutannya dikatakan agak meriah, walaupun tarikh hari raya AidilFitri jatuh pada hari persekolahan.

Dengan mngikuti sunah Rasullullah dalam menyambut AidilFitri, kami mulakan pagi raya dengan solat sunat Aidilfitri di beberapa tempat yang disediakan oleh beberapa komuniti muslim di Australia, dengan menggunakan jalan yang berbeza semasa pergi dan pulang dari solat sunat AidilFitri.

Walaupun terpaksa menghadiri kuliah, tutorial dan praktikal, namun kami tetap gembira menghadirinya dengan mengenakan pakaian yang terbaik.

Sambutan hari raya di Melbourne disusuli pula dengan pelbagai jemputan rumah terbuka, di mana makanan yang disediakan tidak kurang hebatnya berbanding dengan apa yang ada di Malaysia. Alhamdulilah kerana kami dapat juga merasa makanan tradisional Melayu termasuklah rendang, nasi himpit, kuah kacang, satay, kuah lodeh dan macam-macam lagi. Tidak ketinggalan pelbagai jenis kuih raya yang dihasilkan sendiri sempena sambutan AidilFitri.

Tradisi kunjung-mengunjung sahabat handai terus diteruskan walaupun berada jauh diperantauan. Ternyata komuniti Malaysia di Melbourne sangat akrab dan kami seperti sebuah keluarga yang besar, walaupun masing-masing tidak mengenali antara satu sama lain pada waktu sebelum ini. Menariknya, hubungan persaudaraan antara bekas pelajar ASiS dilihatkan sangat akrab walaupun berlainan batch.Dari kiri; Zulfadli Zakaria, Rais Jalal dan Muhammad Izzuddin Jawati

Kami, warga ASiS di Melbourne mengucapkan Selamat Hari Raya AidilFitri, Maaf Zahir dan Batin, Taqabbalallahu minna wa minkum kepada keluarga dan sanak saudara yang berada di Malaysia, guru-guru ASiS yang pernah mengajar kami, pihak penaja dan seluruh umat muslimin dan muslimat yang turut merayakan hari yang berbahagia ini. Alhamdulilah kami berasa bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberikan peluang untuk menyambutnya setelah berhempas pulas mengutip peluang untuk beribadah semasa bulan Ramadhan.

Walaupun sebak didada tidak dapat pulang beraya di tanah air tercinta, tetapi kami tetap bersemangat untuk memeriahkan sambutan AidilFitri di Melbourne, Australia.

Senarai pelajar-pelajar ASiS yang pernah dan sedang berada di Melbourne;
  • Mohd Rahimi B Zakaria@Mamat, Batch Pertama, Biotechnology, University of Melbourne (2007-2009)
  • Zulfadli Zakaria, Batch Kedua, Chemical Engineering, University of Melbourne (2008-kini)
  • Hafiz Kamaruddin, Batch Ketiga, Mechanical Engineering, University of Melbourne (2008-kini)
  • Rais Jalal, Batch Ketiga, Biotechnology, Monash University, Clayton (2009-kini)
  • Muhammad Izzuddin Jawati, Batch Keempat, Chemical Engineering, University of Melbourne, (2010-kini)
  • Muhammad Asyraf Zul, Batch Keempat, Electrical Engineering, University of Melbourne, (2010-kini)

Kami menantikan Batch Kelima datang ke Melbourne! =)

Sekian,

Wasalam,

Zulfadli Zakaria2 comments:

Muhammad Izzat A Rahman said...

Selamat hari raya. maaf zahir batin.

Nak buat jugak la... haha

regards
Izzat Rahman
OASiS 04/05
Perth

Johnny Pimples said...

Selamat Hari Raya Oasisians!
Haha nak buat jugak! boleh la abang moderator. :D

John III
OASiS 0607
Seoul

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails